top of page

Körling (Curling) Ebeveyn



Helikopter ebeveyn kavramından sonra literatüre yeni bir kavram daha eklendi:


Körling (Curling) Ebeveyn


Körling (Curling) ebeveynliğin yıkıcı zararları nelerdir?


Ebeveynler doğası gereği, çocukları için sorunsuz ve mutluluk dolu bir hayat arzu ederler. Kimse bunun aksini istemez elbette. Ancak bazı ebeveynler bunu gerçekleştirmek adına çocuklarını aşırı korurlar ve onların olumsuz bir durum yaşamalarına izin vermezler. Her şeye müdahale ederler ve kendi doğrularını çocuklarının yeteneğini, isteğini veya ihtiyacını gözetmeksizin empoze ederler.

Çocuklarına alan tanımak bir kenara dursun bir saniye bile göz önünden ayırmak istemezler. Çocuğun okul dışındaki tüm alanlarının içersindelerdir ve kontrolü hiç bir zaman bırakmazlar.

Onlara en yakın arkadaş, en iyi sırdaş ve en boğucu şekilde oyun arkadaşı olmaya çalışırlar.

“Çocuğum yaşıtlarıyla anlaşamıyor, hep yetişkinlerle olmak istiyor, bizimle olmayı daha çok seviyor.” ifadelerinin arkasında bu yanlış ve çocuğun duygusal zekasını duraksatan iyi niyetli ama çok zararlı tutum vardır.

Helikopter ebeveynler çocuğun üzerinde helikopter gibi gezerlerken, “Curling ebeveynler” bunu bir adım daha ileriye taşırlar. Her an bir kalkan gibi çocuğun yaşayabileceği sorunların önünde dururlar ve çocuk adına her şeye müdahale ederler.

Çocuk parkındaki arkadaş tartışmalarına müdahale ederler, ödevleri beraber yaparlar, yemeği kendi kendine yemesine izin vermezler. Bu sayede; hayatın tüm gerçekliklerinden koparılır bu çocuklar ve onlara yaratılan gerçek dışı bir hayat içerisinde gelişmeleri, sağlıklı, özgüvenli, kendi kedine yeten ve değerli olduğunu hisseden birer çocuk olmaları beklenir. Ancak bu durum pembe bir balon misali güzel görünse de her an patlamaya hazırdır.

Ebeveynler bu tutumlarıyla çocuklarının daha kişilikli ve özgüvenli olabileceklerini düşünürlerken, maksatlarının tam tersine yol açtıklarının maalesefki farkında değillerdir.

Yağmurdaki şemsiye misali tüm gerçek hayatın önünde dururlar ve çocukların gerçeklikten kopmasına neden olurlar. Bu tip ebeveynlerle yetişen çocuklar özgüvensiz, çabalamayan, en ufak sorunda pes eden ve olumsuzlukla baş edemeyen çocuklara dönüşürler. Olumsuz tecrübeler çocuklar için hayati önem taşımaktadır çünkü sorunları kendi çözebilme yetisi ancak kendisinin yaşaması ve başa çıkmasıyla gelişir. Bu, kişisel gelişimi için tek gerçektir.

Bırakın çocuğunuzun kendi alanı olsun. O alanda olumsuzluklar yaşasın. Oyun oynarken kaybetsin, deneyimlerinde başarısız olsun, kaybetsin, tekrar denesin. Kazanmanın değil çabalamanın önemini vurgulayın ve pratiklemesine izin verin.

Eğer bunları küçük yaşlarda tecrübe etmesine izin vermez iseniz erken ergenlik yaşlarından itibaren çok daha ağır sonuçlara sebep olursunuz. Ergenlikle beraber; bir yetişkin gibi sorumluluk almasını, bir takım sorunları kendi başına çözmesini ve daha güçlü olmasını beklediğinizde ve çocuk bu beklentinizi normal olarak karşılayamadığında senelerce harika olması için çaba sarfettiğiniz ilişkinizin kumdan bir kale gibi çöktüğüne şahit olabilirisiniz.


Kaynak: psikolog albert bandura: sozial- kognitive lerntheorie.

Https://www.elle.de/lifestyle-psycho-curling-eltern-schaden-ihren-kindern.

Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page