top of page

Çocuğumu mutlu bir birey olarak nasıl yetiştirebilirim? Bir kaç küçük ipucu..

Çocuğumu mutlu bir çocuk olarak nasıl yetiştirebilirim diyorsanız yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde; temelde “iyimser bakış açısına sahip olma, empati kurma ve özgüven” yeteneklerinin öne çıktığı görülmektedir.

Çocuğunu iyi yetiştirmek ne demektir?

Uzmanlara göre, çocuğunuzun kişilik temellerinin atıldığı dönemler ilerideki hayatlarında mutlu, stabil ve başarılı birer birey olarak ilerlemeleri için en önemli dönemlerdir.

Çocuğunuzun hayata olumlu bakabilmesi, olumsuz durumlarla daha rahat başa çıkabilmesini sağlar. Nobel ödülü kazanmış Psikolog Dr. Daniel Kahneman bunun altını çizmektedir. Ve kendisi şöyle ekler: “Hayata olumlu bakan çocukların bağışıklık sistemleri daha güçlüdür. Okulda ve ilerideki iş hayatlarında daha başarılıdırlar.”

İkiz çocukların üzerindeki araştırmalar şunu gösteriyor ki, çocuklar ebeveynleri rol model olarak alırlar ve evdeki anne baba tutumu ve davranışı birbirine karşı daha olumlu ve saygı içerisinde ise çocuklar bunu otomatik olarak kopyalarlar.

Çocuğunuzu eleştirirken dikkat edin. Bazen kızmak normaldir. Kızarken “asla”, "daima", "her zaman" ve “hiçbir zaman” kelimelerini kullanmamaya özen gösterin. Bu kelimeler negatif kelime alanına aittir ve çocuğunuzun pozitif kişilik geliştirmesine engeldir. Örneğin “Daima bağırıyorsun.” veya “Her zaman bağırıyorsun.” yerine “Bugün çok bağırıyorsun.” kalıbını kullanın.

Hayata ve topluma daha umutla bakan ebeveynlerin çocukları karamsar bakmazlar dünyaya ve hayata. Bunu da insanlara yardım ederek, sokaktaki hayvanlara yardımcı olarak, çiçek yetiştirerek aşılayabilirsiniz.

Empati:

Günümüz toplum kavramında empati çok önemli bir unsurdur. Karşıdaki kişiyi anlama, kendini karşıdaki insanın ya da canlının yerine koyabilme veya duygularını bu çerçevede ifade edebilme sosyal yaşamın temel taşıdır. (Dr. Brad M Farrant Üniversitesi Avustralya, Prof. Silvia Wiedebusch Gelişim Psikolojisi Uzmanı ve Bölüm Başkanı, Osnabrück Üniversitesi)

Çocuklar küçük yaşta empati duygusu geliştirirlerse ileride daha az agresif bir tutum sergilemektedirler. Çocuğunuzla duygular üzerinde sohbetler edin. “Eğer başka bir çocuk oyuncağını seninle paylaşmasaydı ya da seninle oynamak istemeseydi ve bunu seni üzecek bir şekilde ifade etseydi ne hissedersin?” gibi sorularla çocuğunuzun düşünsel becerisine yön verin.

Tabi ebeveynler rol model oldukları için onların da birbirlerine ve sosyal çevrelerine karşı duyarlı olmaları gerekmektedir.

Özgüven:

Çocuğunuzun özgüvenli olabilmesi için onlarla kaliteli zaman geçirmeniz çok önemlidir. Çocuğunuzu dinleyin ve bazı oyunları keşfetmesine ve tekrar tekrar denemesine izin verin. Bırakın koltuğa kendi çıksın, düşerse de kendi kalksın. Etrafını değiştirebilme yeteneğini keşfeden çocuklar daha özgüvenli olurlar.

Çocuğunuzun olumlu davranışlarına konsantre olun. Sadece kelimelerle değil, mimikler ve beden dilinizle de çocuğunuza iltifat edin. Onu yüreklendirmekten çekinmeyin.

Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page