top of page

Dünyada ilk, “ilaçsız tedavi metoduyla yola çıkan psikiyatri merkezi” Norveç'te açıldı.

Bu makaleyi okuduğumda bu büyük devrim ile ilgili hissetiklerimi tarif edemem. Yıllardır savunduğum düşüncede bir devrim oluyor.

Gelişim çağında olan bir çocuğa, derste oturmuyor ya da odaklanamıyor diye hiperaktivite teşhisi konularak ilaca yönlendirilmesi beni çok rahatsız eden bir durum. Özellikle ülkemizde uzun süre gözlemlenmeden, altındaki sebepler araştırılmadan konulan hiperaktivite teşhisleri hiç etik değil. Bu makaleyi size Almancadan çevirerek bir umut olmasını diliyorum.

İlaç çoğu zaman gerçek çözüm değildir!

Doğu ve batıdaki geleneksel tıpa bakıldığında psikolojik ve fizyolojik semptomlarda çabucak ilaçla tedavi yöntemine gidilmektedir. Norveç ise dünyada bir ilki gerçekleştirerek ilaçsız psikiyatri merkezini açmıştır.

Kullandıkları terapi yöntemleri Norveç Sağlık Bakanlığı ile beraber geliştirilmiş ve tamamen ilaçsız olarak gerçekleştirilmektedir. Asgard bölgesindeki Tromso kasabasında açılan klinik “pilot proje” olarak görevine başlamıştır.

Kapının girişinde koskocaman bir tabelada: “ilaçsız tedavi” yazılıdır. Bu proje farklı 3 klinikte daha başlatılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanıp yürürlüğe girmiştir. Sadece ilaçsız tedavi olarak değil, ilaca bağımlılık ve yanlış dozaj olarak verilen tüm rahatsızlıkları da rehabilite etmektedirler. Oradaki uzmanlar spor, doğayla iç içe, iletişimsel ve davranışsal terapi üzerine çalışmalarını sürdürmektedirler.

Siegmund Freud'un kokain ve crystal meth icadından sonra bugüne kadar uzanan Prozac, Fluoxetin, Clozapin ve Ritalin gibi ilaçların artık tarih olup çocuklarda tedavi yöntemi olarak kullanılmaması dileğiyle. Umarım bir gün ilaçla tedavi yöntemleri ortadan kalkar.

Çeviri: Uzman Sosyal Pedagog Sıla Ersan Tektaş

Kaynak:https//www.curioctopus.de

https://compassioner.com

Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page