top of page

Bir Pedagogun Günlüğü Vol.11

Çocuğun gülmesi, mutlu olması ne kadar normal ve güzel olarak algıladığımız duygular ise, ağlaması ve öfkelenmesi de çocuğun yaşaması gereken duygulardır. Ancak gözlemlediğim kadarıyla, çoğunlukla anneler, çocuğun ağlamasıyla ya da öfkelenmesiyle başa çıkmakta oldukça zorlanmaktalar. Çocuklarını bir fanusta büyüterek onların üzülmesini kesinlikle istemiyorlar. Evet anlayabiliyorum, çocuğunuza olumsuz hiç bir şey yaşatmak istemiyorsunuz, hep mutlu olmalarını istiyorsunuz.

Ancak, çocuğunuz olumsuz durumları yaşamadan sorunla başa çıkmayı ve kendince çözmeyi nasıl öğrenecek? Neden-sonuç ilişkisini nasıl öğrenecek? En ufak bir sorun yaşadığında pes etmemeyi nasıl öğrenecek? Birey olmayı nasıl öğrenecek? Okulda bir arkadaşıyla tartıştığında bununla nasıl baş edecek? Tüm yaşamı boyunca çocuğunuzun sorunlarını hep siz mi çözeceksiniz?


Çocuğunuz her duyguyla başa çıkmayı öğrenmeli. Öfkelenirse öfkelensin yahu. Ağlıyorsa ağlasın. Kızıyorsa üzülüyorsa üzülsün. Bırakın duygularını yaşasın. Siz ebeveynlerin yaşadığınız sorunlar olmuyor mu? Hala anneniz ve babanız mı gelip çözüyor sorunlarınızı? Patronunuza ya da müdürünüze kızdığınızda anneniz ya da babanız mı yardım ediyor?


Çocuğunuza, hayatın bir mücadele olduğunu öğretin. Çözüm üretmeyi öğretin. Çözüm bulmaya çalışırken ona yol gösterin, yanında olun. Ama her şeyi onun istediği gibi yapmayın. Hayal kırıklığı yaşasın, yaşasın ki en ufak bir sorunda pes etmesin. Düştüğünde kendi kalksın. Her düşüşün bir kalkışı olduğunu gösterin. Örneğin, okula gitmek istemiyorsa, ona olabilecekleri gösterin. Bir araba tamircisine götürün, çocuk işçileri gösterin. Hayatın gerçeklerini gösterin. Paranın kolay kazanılmadığını, çaba olmadan hiç bir şeyin olamayacağını gösterin. Çocuğunuza her istediğini verirseniz, hedeflerine ulaşmak konusunda çaba sarfetmeyen ve değerini bilmeyen bir çocuğa sahip olma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Ve aslına bakarsanız, bu durumda çocuğun bir suçu yoktur. Onu bu duruma sizler sevk ettiniz. Onu oyuncaklara, tabletlere, telefonlara boğmayın. Alınan her şeyin ne kadar pahalı olduğunu gösterin ona ve hepsinin bir bedeli ve değeri olduğunu öğretin. Ona küçük miktarlarda para verin. Tasarruf etmeyi ve biriktirmeyi öğretin. Hatta küçük işlerde çalışarak para kazanmayı öğretin. Bu onu sevmediğiniz anlamına gelmez. Tam tersine, bir şey için mücadele etmeyen çocuk daima mutsuz bir çocuk olacaktır. Çocuğumuza her olanağı sağlıyoruz ama yine de mutsuz diye gelen anneler ve babalar; siz tüm iyi niyetinizle ona her istediğini verdiniz.

Ancak, farkında olmadan onun hayata tutunma becerisini elinden aldınız.

Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page