top of page

Bir Pedagogun Günlüğü Vol.8

Hiperaktivite, sıkça danışmanlık desteği alınmak istenen rahatsızlıklardan biri.

Ne çabuk teşhis konuluyor bu ülkede. Almanya'da teşhis konulmadan önce mutlaka 6 hafta boyunca evde ve okulda sürekli bu davranışların gözlemlenebiliyor olması gerekir. Akabinde haftada bir psikiyatrist, psikolog ve pedagog çocuğu gözlemliyor ve birlikte kanaat oluşturuyorlar.

Bu arada, bana bu 3,5 sene içerisinde gerçekten hiperaktivite bozukluğu olan bir çocuk gelmedi. Evet teşhisi konulmuş fakat benim kanaatimce kesinlikle hiperaktivite bozukluğunun semptomlarını taşıyan çocuklar değildiler. Hiperaktivitenin tabi ki farklı tipleri var. Ancak, onları uzun uzun anlatmayacağım. Şunu diyebilirim ki; Amerika ve Almanya çok farklı çalışıyor. Almanya'da tezimi yazarken Amerika'dan kaynak kullanımı bile yasaktı. Almanya daha hümanist yaklaşıyor, hemen teşhis konulmasından yana değil. Amerika'da bir ilaç nesli yetişiyor.

Ben bu konuda artık tartışmıyorum. Hiperaktivite bir bozukluk mudur değil midir hala Almanya'da tartışılırken ve inanın ki çoğu profesör, doktor, psikolog, psikiyatrist bunun bir bozukluk olduğunu kabul etmezlerken ve hala tam olarak kanıtlanamamışken, ilaç neyi çözümleyecek?

Bilimsel bir gerçeği ortaya koymak gerekirse, Almanya'da yapılan ve uzun yıllar süren bir araştırmanın sonucunda hiperaktivitede kullanılan bazı ilaçların, ki bu ülkede çok yaygın olarak yazılıyorlar, çocuk 18 yaşını tamamladığında beynin diğer ilaç kullanmayan çocuklara oranla %20 daha küçük kaldığı ortaya çıkmıştır. Üniversitede hocalarımız, bizi hep ilaçların zararlarına ve mümkün olduğunca ilaç kullanımının zararlarını göstermekten yana eğittiler.

Şimdi tabi buna karşı gelen doktorlarımız, psikologlarımız olacaktır. Açıkçası hiç umurumda değil. Ben ne öğrendiğimi ve neyi temsil ettiğimi biliyorum. Gelişim çağında olan bir çocuğa ilaç vermekten yana değilim! Nokta! İlaç yerine farklı alanlarda davranışsal terapilerle hiperaktiviteyi aza indirgemek mümkün. Spor, sağlıklı beslenme, aileyle beraber kaliteli zaman geçirme, ders çalışmayı eğlenceli hale getirme, çocuğunuzla birebir ilgilenme gibi gibi...Evet daha uzun süren bir tedavi süreci, fakat şunu söyleyebilirim, Almanya'da psikiyatride çalışırken, nice sorunlu çocuklarla çalıştım, aşırı dürtüsel, konsantre olamayan ve çok hareketli çocukla tanıştım, hepsiyle bu şekilde çalışıldı. Öğretmeni, ebeveynleri ve bizler, hepimiz birer koldan o çocuklara yardımcı olduk.

Tekrar yazıyorum, ilaç tek başına çözüm değil!

Comments


Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page