top of page

Çocuğunuzu “kıtıpiyoz” 😊 olmaktan kurtaracak altın değerinde “10 İpucu”

Pardon ama açık olmak gerekirse bazı çocuklar anne baba tutumu nedeniyle biraz “kıtıpiyoz” olabiliyor. Tüm anne ve babaların çocukları için dilediği karakter özellikleri vardır. Mesela; özgüven sahibi, disiplinli, çalışkan, nazik, mücadeleci, empati sahibi, uyumlu, lider vs.. Ancak bu özellikleri çocuklara kazandırmak için bir altın değneğimiz olmasa da göstermeniz gereken mücadelenin boyutlarını kavrayabilmeniz için genel hatlarıyla altın değerinde “10 ipucu” paylaşıyorum sizlerle.

1. Uyumayı öğret

Çocuğunun düzenli bir uyku alışkanlığı edinmesini sağla! Buna öğle uykusunu da dahil et. Bu ne anlama geliyor? Çocuğu yatağa kimin götürdüğü, nasıl uyuttuğundan ziyade; çocuğun her gün aynı saatlerde, mümkünse kendi odasında ve kendi yatağında, yalnız başına ve yeterli sürede uyumasını sağlaman çok önemli. Çocuğa uykunun önemli olduğunu aşılamalısın. Gece geç uyuyup sabah geç kalkmasını alternatif olarak düşünme. Çocuk gece uykusu uyumalı, sabah erken kalkmalı. Ayrıca uykusuz çocuklar huysuzdur, okulda performansı düşüktür ve özellikle akşamüzeri saatlerinde evde sinir bozucu bir ruh haline sahip olurlar.

2. Mukayese yapma

Sevgili anne, kendini başka annelerle mukayese etmekten vazgeç! Sosyal medyada “mükemmel aile” rolünü oynasak dahi hiç birimiz mükemmel ailelere sahip değiliz. J

Demek istediğim her annenin güçlü ve zayıf yanları vardır. Sosyal medyada kendimizi daha güçlü, daha kusursuz göstermeye çalışırız. Bunu yapmayı bırak. Bu sana kendini daha yetersiz ve değersiz hissettirir. Hepimizin hataları ve eksikleri var. Bazen kaybedersin, yalan söylersin, kavga edersin, haksız olabilirsin. Bunu örtbas etmeye enerji harcamaktansa gerçekten güçlü olduğun yanlarına odaklan ve olduğun gibi görün.

3. Kolaycılık yapma

Çocuğundan tepki gördüğünde onun dikkatini dağıtman, taviz vermen ya da onu oyalaman bir gün sana katlanarak geri dönecektir. Bunu garanti edebilirim.

4. Tutarlı ol ve tutarlı kal

Tutarlılık, uygulaması her ne kadar zor olsa da çok değerlidir. Kural kuraldır. Çocuk, karşısında net bir tutum görmek ister. Bu sana saygınlık da kazandırır.

5. Sorumluluk ver

Çocuğun senin tahmin ettiğinden çok daha fazlasın yapabilir. İki yaşındaki çocuğun eğer sen ona inanırsan, kıyafetlerini katlayabilir, oyuncaklarını toplayabilir. Beş yaşındaki çocuğun süpürge ve faraş kullanabilir. Yedi yaşındaki çocuğun okula giderken kendi ekmeğini hazırlayabilir. Yaptığı iş sizinki kadar mükemmel olmasa da birlikte yaşama kültürünü, sorumluluk paylaşmayı ve kendi kendine yetebilmeyi öğrenmesi çok değerlidir. Çocuklar yaşlarına uygun sorumluluk verilmesini çok severler. Bu onlara kendilerini değerli ve yeterli hissettirir. Özgüven=Yeterlilik + Değerlilik

6. Fazla koruyucu olma

Evde, okulda ya da sosyal çevrede yaptığı hataların sorumluluğunu almasını sağla. Hatalarını sen üstlenme ya da her hatasına ayrı bir kılıf örme. Onun da hata yapabileceğini sen kabullen ki, o da kabullenebilsin. Hata yaptığında sorumluluğunu alarak ders çıkarmasına ve telafi etmesine imkan ver. Bunu ondan alamazsın.

7. Çözüm üret

Doğumdan itibaren artık başka bir hayatın var. Kısa ve uzun dönemli planların olacak elbette. Ancak planlar tutmadığında sorunun ya da yeni durumun içine boğulma. Doğal ol, uyum sağla, çözüm üret ve atlat. Bu davranış şekli ona öğretebileceğin en iyi şey. Hayatta kalmasını sağlar.

8. Çocuğuna “hayır” demekten korkma

Televizyon, telefon vb başında geçirdiği uzun zamanlarda, arkadaşından dönmek istemediğinde, onun istediği şey senin planına uymuyorsa, üç hobisi varken dördüncüyü de istiyorsa çocuğuna “hayır” demekten çekinme. Tutarlı ve net ol. Zor olsa da bunu yapmalısın. Bazı durumlarda sınır görmeye de ihtiyacı duyar.

9. Bırak çocuğun da hata yapsın

Burada yine konu çocuğa sorumluluk vermekten geçiyor ve onun yerine her şeyi yapmamaktan. Ödevini ya da müzik enstrümanını okula götürmeyi unuttuysa peşinden sen götürme. Sorumluluğunu almayı öğrenmeli. Bazen sıkı ders çalışması gerekiyorsa başında senin beklemene gerek yok. Bunu kendi yapmalı. Ödevini yapmak istemiyorsa ertesi gün öğretmene kendisi bir açıklama yapar.

10. Rahat ol

Küçük şeylere takılmaktan vazgeç. Örnek vermek gerekirse; dış görünümü ile ilgili şeyler senin harcadığın enerjiye ve onun hissettiği baskıya değmez. Doktora giderken iyi bir izlenim bırakmak için onu da kendini de yorma. Kreşte ya da okul fotoğrafında kusursuz olması için çok çaba göstermene gerek yok. Bu çocuğunun ihtiyaç duyduğu bir şey değil. Sen ne yaparsan yap, seneler sonra o fotoğrafa baktığında o zaten gülecektir ve o fotoğraf her haliyle değerlidir.


Sevgiler..

Tanıtılan Yazılar
Noch keine Beiträge in dieser Sprache veröffentlicht
Sobald neue Beiträge veröffentlicht wurden, erscheinen diese hier.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page